MOCHI - UBIJAJ RYŻ!

Mochi to niewielkie ryżowe placki. Są bardzo kleiste i gumowate, dlatego trzeba je bardzo ostrożnie jeść. Zdarzają się bowiem śmiertelne wypadki od uduszenia się mochi. Dawniej w każdym sąsiedztwie można było napotkać typowy przedświąteczny widok: ubijanie drewnianym młotem ugotowanego na parze ryżu w dużej drewnianej misie. Obecnie mochi ubija się w domowych maszynkach elektrycznych lub kupuje gotowe w sklepach. Często też o ubicie mochi prosi się pobliskiego sprzedawcę ryżu, który ubija mochi w tradycyjny sposób. Oczywiście mochi ubite za pomocą drewnianego ubijaka są o wiele smaczniejsze niż te kupione w sklepie lub ubite w elektrycznej maszynce. Mochi je się pod różną postacią: gotowane w zupie, pieczone, na słodko, bez dodatków. Kształty są bardzo różne, w zależności od regionu i upodobań domowników.