W pierwszy dzień oshougatsu je się ozoni - zupę (wywar warzywny lub
białą zupę miso), do której wrzuca się mochi, warzywa (rzodkiew,
białą kapustę), mięso, rybę buri, czasami dodaje się cukier, można
też jeść ozoni na słodko z azuki czyli czerwoną słodką fasolą.
Osechi-ryori czyli potrawa, którą przygotowuje się na sezonowe
festiwale i święta - to druga bardzo ważna potrawa świątecznego
menu. Osechi-ryori to cały zestaw kunsztownie przygotowanych potraw
z mięsa, ryb i warzyw, które wkłada się do specjalnego dekoracyjnego
pudełka. Drewniane pudełko ma cztery nakładane na siebie (jak znany
z pewnością Polakom drewniany przybornik do nici) podstawki.
Skład osechi-ryori:
- świąteczne krakersy z wysuszonych sardynek (gotowane w osładzanym
sosie sojowym)
- kawałki omletów uformowane w kształt małych belek
- ikra moczona w zalewie solnej, a następnie gotowana
- czarna fasola
- biało-różowe kawałki ciasta rybnego
- grillowany kurczak w kawałeczkach i sprasowane mięso kurczaka w
płatkach
- kałamarnica, krewetki
- ryba bonito, ryba hamachi
- korzeń lotosu w occie
- piklowana rzepa pocięta w kształty kwiatu chryzantemy
- ikra dorsza (lub śledzia) w wydrążonych połówkach cytryny
- piklowana rzodkiew i plasterki marchwi
- utłuczone słodkie ziemniaki z nadzieniem ze słodkich kasztanów
zwane kuri-kinton
- surowa ryba z dodatkiem warzyw w occie
- kraby
- kobumaki (zawijańce z wodorostów, wypełnione suchą rybą gotowane z
cukrem i sosem sojowym
Wszystkie potrawy są albo piklowane, albo z dużą ilością cukru, by
nadawały się do przechowywania bez wkładania do lodówki. Gotowe
osechi-ryori można kupić w domach towarowych, choć oczywiście
najlepiej jest przygotować potrawy samodzielnie.