CO JEDZĄ JAPOŃCZYCY W OSHOUGATSU?

W pierwszy dzień oshougatsu je się ozoni - zupę (wywar warzywny lub białą zupę miso), do której wrzuca się mochi, warzywa (rzodkiew, białą kapustę), mięso, rybę buri, czasami dodaje się cukier, można też jeść ozoni na słodko z azuki czyli czerwoną słodką fasolą. Osechi-ryori czyli potrawa, którą przygotowuje się na sezonowe festiwale i święta - to druga bardzo ważna potrawa świątecznego menu. Osechi-ryori to cały zestaw kunsztownie przygotowanych potraw z mięsa, ryb i warzyw, które wkłada się do specjalnego dekoracyjnego pudełka. Drewniane pudełko ma cztery nakładane na siebie (jak znany z pewnością Polakom drewniany przybornik do nici) podstawki.

Skład osechi-ryori:

- świąteczne krakersy z wysuszonych sardynek (gotowane w osładzanym sosie sojowym)

- kawałki omletów uformowane w kształt małych belek

- ikra moczona w zalewie solnej, a następnie gotowana

- czarna fasola

- biało-różowe kawałki ciasta rybnego

- grillowany kurczak w kawałeczkach i sprasowane mięso kurczaka w płatkach

- kałamarnica, krewetki

- ryba bonito, ryba hamachi

- korzeń lotosu w occie

- piklowana rzepa pocięta w kształty kwiatu chryzantemy

- ikra dorsza (lub śledzia) w wydrążonych połówkach cytryny

- piklowana rzodkiew i plasterki marchwi

- utłuczone słodkie ziemniaki z nadzieniem ze słodkich kasztanów zwane kuri-kinton

- surowa ryba z dodatkiem warzyw w occie

- kraby

- kobumaki (zawijańce z wodorostów, wypełnione suchą rybą gotowane z cukrem i sosem sojowym

Wszystkie potrawy są albo piklowane, albo z dużą ilością cukru, by nadawały się do przechowywania bez wkładania do lodówki. Gotowe osechi-ryori można kupić w domach towarowych, choć oczywiście najlepiej jest przygotować potrawy samodzielnie.