W słynnej szkole Ogasawara - ryu całą etykietę obejmuje się jedną
zbiorczą nazwą Kyuho. Pierwotnie termin ten określał zbiór zasad
postępowania samurajów. Jest on dość złożony i znaczy mniej więcej tyle, co
"maniery w czasie pokoju, strategia w czasie wojny". W miarę upływu czasu zyskał
on szerszą konotację i wskazywał dodatkowo na pewną dyspozycję, stan umysłu
podporządkowanego prawu i wcielającego prawo w życie.
Istotę Kyuho oddaje sentencja:
"Powinieneś pozbyć się własnych mniemań i słuchać opinii innych. Gdy pozbędziesz
się własnych ("wrodzonych") przekonań, natychmiast osiągniesz właściwe
rozeznanie / zrozumienie" [tłum. własne]. Etykieta nie jest niczym innym jak
szczerym i uprzejmym uznaniem drugiego. Właściwe zachowanie polega na
umiejętności rozpoznania właściwych związków międzyludzkich, które powinny
zaistnieć w danym miejscu i czasie. Zdaniem japończyków jest to możliwe tylko
wówczas, gdy wszyscy respektują te same prawa i zasady. Zasady te, aczkolwiek
mocno zliberalizowane, uwzględniające prawa jednostki i wielość możliwych
postaw, obowiązują w Japonii po dziś dzień.
Jaki ma to związek z jedzeniem? Dla Japończyków posiłek jest ceremonią i zarazem
sposobem, formą komunikowania się, określonym przez szereg ogólnych zasad.
To normalne, że jak większość ludzi Zachodu
nie znasz japońskiej etykiety i kultury jedzenia. Ponadto, konfrontacja
europejskiego indywidualizmu z japońskim przywiązaniem do formy i tradycji sama
w sobie tworzy sytuację konfliktową. Trzeba również dodać, że większość zaleceń
obowiązuje jedynie w Japonii. Niemniej jednak przynajmniej spróbuj zastosować
się do podstawowych zasad i zwyczajów.
A oto kilka dobrych rad:
|
nigdy nie podawaj pałeczkami jedzenia drugiej osobie (ma to związek z
buddyjskim rytuałem pogrzebowym, w trakcie którego uczestnicy przekazują
sobie nawzajem urnę ze szczątkami spalonego w piecu krematoryjnym ciała);
jeżeli chcesz się podzielić jedzeniem, podaj drugiej osobie talerz z całą
zawartością i pozwól jej wybrać
|
|
jeśli zamierzacie jeść razem z jednego naczynia, używajcie pałeczek
obustronnie
|
|
sushi można jeść rękoma, sashimi - tylko pałeczkami
|
|
nie trzymaj pałeczek w połowie, zawsze staraj się chwycić za zakończenia
|
|
nie używaj pałeczek do przyciągnięcia naczynia z jedzeniem
|
|
nie odgryzaj kawałka potrawy i nie odstawiaj reszty z powrotem na
talerz; jeżeli już podniosłeś coś do ust, to zjedz to w całości; trzeba
jednak dodać, że w Europie i w Stanach, gdzie podaje się większe sushi niż w
Japonii, zalecenie to nie jest rygorystyczne
|
|
nie proś o nóż
|
|
raczej nie mieszaj chrzanu z sosem sojowym (amerykański zwyczaj)
|
|
po posiłku z powrotem oprzyj pałeczki o hashi oki, najlepiej równolegle
do sushi baru; nigdy nie odkładaj pałeczek bezpośrednio na stół;
|
|
nigdy nie wkładaj pałeczek z powrotem do naczynia (także i w tym
przypadku Japończycy mają skojarzenia z pogrzebem)
|
|
staraj się zjeść cały ryż; pozostawienie choćby małej ilości jedzenia na
talerzu jest nietaktem, pozostawienie ryżu - grubym nietaktem (praktycznie
zakaz ten obowiązuje wyłącznie w Japonii)
|
|
pod żadnym pozorem nie zapalaj papierosa, mimo, iż bardzo wiele
restauracji w Europie i Stanach Zjednoczonych zezwala na to; dym tytoniowy
nie pozwala innym cieszyć się smakiem i zapachem delikatnych potraw;
ponadto, co istotne, tylko po zapachu poznasz, czy ryba jest świeża
|
|
sos sojowy jest dodatkiem do ryby i nigdy nie maczaj w nim całego sushi
|
|
jedząc zupę lub danie z makaronem, co ciekawe, możesz siorbać (ale nie
bekać); możesz podnieść miskę do ust - najpierw wybierasz pałeczkami
"zawartość" zupy, później po prostu wypijasz resztę
|
|
sake pije się raczej przed lub po posiłku; wino ryżowe po prostu nie
pasuje do ryżu; w trakcie posiłku możesz popijać piwo, białe wino, herbatę
lub wodę; sake zwyczajowo podaje się wyłącznie do sashimi
|
|
piwo lub sake rozlewa się dla wszystkich osób siedzących przy stole; nie
ma zwyczaju, że każdy pije z własnej butelki
|
|
opinie Japończyków są podzielone: jedni radzą rozpocząć od sashimi,
poprzez sushi, na zupie miso z ryżem kończąc; drudzy polecają na początek
sushi z omletem oraz z warzywami, dalej cokolwiek zechcesz, a sashimi
pozostawić na koniec
|
|