Witam wszystkich w serwisie o kuchni japońskiej i zapraszam do odkrywania jej
uroków.
W dzisiejszych czasach potrawy orientalne stają się coraz
bardziej popularne na całym świecie, a kuchnia japońska stopniowo przestaje być
tajemnicą dla większości obcokrajowców. Na początku przygody z kuchnia japońską
człowiek odnosi się do jej smaków z rezerwą, trochę nieufnie, ale i z
ciekawością. Mówi się, że jest ona lekka i intrygująca. Niektórzy
zaliczają ją do kuchni wyrafinowanej. Większość znanych dań japońskich ma
historię dłuższą niż najstarsze receptury kuchni europejskich.
Warto też zaznaczyć, że
japońskie jedzenie jest uważane za najzdrowsze na świecie. Japońska dieta
jest bardzo uboga w cholesterol, tłuszcz, kalorie i bogata w żelazo. Nie bez
przyczyny Japończycy żyją dłużej niż ludzie jakiejkolwiek innej nacji.
Właściwie aby opisać kuchnię japońską można użyć dwóch słów -
"naturalna" oraz "harmonijna". Jakąkolwiek potrawę przygotowujesz, nie zabija
ona smaku żadnego składnika. Zawsze panuje szczególna harmonia pomiędzy
składnikami i potrawami, które podaje się razem. Mówi się że jedzenie musi być w
harmonii z naturą oraz otoczeniem, włączając w to osobę która spożywa posiłek.
magda_gwiazda@hotmail.com