KUCHNIA JAPOŃSKA
Home Info Przepisy Etykieta Słownik Adresy

 

  Witam wszystkich w serwisie o kuchni japońskiej i zapraszam do odkrywania jej uroków.

horizontal rule


    W dzisiejszych czasach potrawy orientalne stają się coraz bardziej popularne na całym świecie, a kuchnia japońska stopniowo przestaje być tajemnicą dla większości obcokrajowców. Na początku przygody z kuchnia japońską człowiek odnosi się do jej smaków  z rezerwą, trochę nieufnie, ale i z ciekawością.  Mówi się, że jest ona lekka i intrygująca. Niektórzy zaliczają ją do kuchni wyrafinowanej. Większość znanych dań japońskich ma historię dłuższą niż najstarsze receptury kuchni europejskich.

    Warto też zaznaczyć, że  japońskie jedzenie jest uważane za najzdrowsze na świecie.  Japońska dieta jest bardzo uboga w cholesterol, tłuszcz, kalorie i bogata w żelazo. Nie bez przyczyny Japończycy żyją dłużej niż ludzie jakiejkolwiek innej nacji.

    Właściwie aby opisać kuchnię japońską można użyć dwóch słów - "naturalna" oraz "harmonijna". Jakąkolwiek potrawę przygotowujesz, nie zabija ona smaku żadnego składnika. Zawsze panuje szczególna harmonia pomiędzy składnikami i potrawami, które podaje się razem. Mówi się że jedzenie musi być w harmonii z naturą oraz otoczeniem, włączając w to osobę która spożywa posiłek.

magda_gwiazda@hotmail.com

horizontal rule