Od pokrytych śniegiem gór na Hokkaido,
po słoneczną Okinawe, można znaleźć pewną różnicę pomiędzy potrawami w
różnych rejonach Japonii. Klimat w różnych częściach Japonii jest bardzo różny,
produkty są więc także różne. Lecz jedno łączy wszystkie regiony. Wszędzie
fundamentalną część prawie każdej potrawy stanowi ryż. .Jest on jedną z
nielicznych roślin, którą udawało się wyhodować na jałowej, kamienistej ziemi.
Ryż właściwie to nie tylko potrawa, to także część kultury. Wiele z japońskich
obyczajów zawiera w sobie rytuały związane z ryżem jak chociażby stosowany przez
zawodników Sumo rytuał rzucania ryżu przed walką. Ponad to od początku aż
do połowy XIX wieku ryż był stosowany jako środek płatniczy, ranga panów
feudalnych była określana na zasadzie ilości ryżu posiadanego przez nich.
Dla Japończyków ryż jest wartością nadrzędną. Integralną częścią ich kultury i
życia.
Z drugiej strony wody otaczające Japonię, ogrzewane przez
prąd Kuroshio, obfitują w wielość gatunków ryb, skorupiaków i innych zwierząt
morskich. Nie dziwi więc fakt, że sushi
- kombinacja przyprawionego ryżu i surowej ryby - stało się narodowym daniem
Japończyków.
W przypadku sushi najważniejszą sprawą jest
świeżość
i kwestia warunków higienicznych w trakcie jego przygotowania. Świeże ryby mają
bardzo delikatny zapach. Jeżeli w jakiejś restauracji zetkniesz się ze zbyt
silnym zapachem lub w skrajnych przypadkach z czymś co przypomina zapach
amoniaku, odejdź i nigdy nie wracaj do tego miejsca. Dobry kucharz używa tylko
świeżych ryb, przechowuje je w postaci dużych porcji w chłodni i rozmraża je
bezpośrednio przed użyciem.
Drugą bardzo istotną sprawą jest ryż. Używa się zazwyczaj
ryżu krótko lub średnioziarnistego. Dobry kucharz nigdy nie dopuści do połamania
się ziaren. Powinien również kleić się, tworzyć zwartą całość, która nie
rozpadnie się w momencie, gdy podniesiesz sushi do ust. Nie powinieneś jednak
mieć żadnych kłopotów z rozgryzieniem go.
Dlaczego warto jeść sushi? Przede wszystkim
ze względów zdrowotnych. Ryby dostarczają protein i zawierają wyłącznie
nienasycone kwasy tłuszczowe; glony są bogatym źródłem witamin (witaminy A w
szczególności), jodyny i minerałów; tofu zawiera duże ilości wapnia; ryż
dostarcza karbohydratów. Surowe ryby są jednym z głównych elementów diety z
wyspy Okinawa, której mieszkańcy są rzekomo najzdrowsi na świecie. Amerykańscy
badacze zalecają również jedzenie tylko surowego tuńczyka - gotowany lub smażony
może wywoływać zatrucie histaminowe.
Trzeba jednak dodać, że występują również pewne ograniczenia
zdrowotne. Dotyczą one w szczególności kobiet w ciąży. Bakterie i
produkowane przez nie substancje występujące w mięsie ryby mogą wywoływać
zawroty głowy i swędzenie skóry oraz typowe objawy zaburzeń gastrycznych jak
wymioty i biegunka
No cóż zapewne jak większości z was wiadomo, japończycy
bardzo często używają pałeczek. Jeżeli jedzą potrawę
japońską bez pałeczek nie ma mowy o jedzeniu. Aczkolwiek w momencie gdy
spożywają na przykład pizzę, lub inne potrawy zagraniczne złożone z mięsa
używają jak my sztućców.
Zanim zabierzecie się do japońskiej potrawy najpierw musicie
się chwilę napawać wyglądem tej potrawy (a wyglądają naprawdę świetnie). Oczy są
przy jedzeniu tak samo istotne jak żołądek. Właściwie to japońskie potrawy mogą
się starać o poświęcenie im osobistego działu w sztuce pięknej. Często jedzenie
podaje się pod otoczenie, no i dobiera się odpowiednie talerze, szklanki, no i
oczywiście niezwykle ważny w tym momencie jest kolor pałeczek. Pałeczki
odgrywają nawet ważniejszą rolę niż sam posiłek.
|