Przepisy
Home Info Przepisy Etykieta Słownik Adresy

 

horizontal rule

    Na początek muszę zaznaczyć, że aby  przyrządzać danie z kraju kwitnącej wiśni wcale nie trzeba  dużo czasu, energii czy wielkiego  doświadczenia.  To wszystko oczywiście zależy od  potrawy, są one bardzo zróżnicowane. Dla osoby dopiero poznającej tajniki kuchni japońskiej proponuje zacząć od potraw mało skomplikowanych. To pozwoli na stopniowe rozwijanie swoich umiejętności kulinarnych.

    Zacznijmy od początku. Potrzebne nam będzie wiele składników. Gdzie są sklepy z orientalną żywnością? W dużych miastach. Niegdyś były w śródmieściu małe sklepiki. Teraz poprzenosiły się do kompleksów dużych zespołów handlowych. Tam na pewno je znajdziecie. W niektórych restauracjach z japońskim menu można kupić konieczne artykuły.

Co będzie niezbędne do pierwszych prób?

  1. Ryż - gatunek o krótkich ziarnach. Po ugotowaniu ziarenka są oddzielne, ale "lepliwe". W dużych sklepach występuje pod nazwą "ryż sushi". Niestety nic więcej nie dowiemy się z opakowania. Oryginalny ryż japoński nosi nazwę - sasanishiki.

  2. Ocet ryżowy - to nieduży wydatek, dostępny w wielu miejscach. Nie zastępujmy go żadnym innym octem.

  3. Sos sojowy - najlepiej zwykły sos sojowy. Myślę, że jest w naszych domach na co dzień.

  4. Wasabi - proszek lub pasta. To japoński chrzan o bardzo przyjemnym zapachu i zielonkawym kolorze. Może być z powodzeniem używany do innych potraw - niekoniecznie japońskich.

  5. Sezam - ziarna. Białe, drobne ziarenka. Każdy je zna.

  6. Nori - ciemnozielone liście wodorostów sprzedawane w postaci cienkich arkuszy. Można z nich zrobić również dekorację potraw, strzygąc je jak wycinanki z papieru.

  7. Pikle z imbiru - imbir w zalewie octowej. Bardzo pyszna rzecz. Polecam do innych zestawień kulinarnych również.

  8. Ryby morskie - wyłącznie ze źródeł gwarantujących świeżość. Będziemy ich używać do potraw w postaci surowego mięsa.

 

horizontal rule

    Zupa fasolowa (Miso-Shiru) 

Składniki :

• 20 dkg białej fasoli,
• 1 litr mocnego rosołu wołowego,
• 2 marchewki, 
• 1 rzepa, 
• 2 łyżki jasnego piwa,
• 2 łyżki octu owocowego,
• 2 jajka,
• 10 dkg krewetek, 
• 4 zielone cebulki,
• 2 łyżki sosu "soja" lub przyprawy do zup. 


Przygotowanie:
Umytą fasolę zalać wodą, zagotować i zostawić w wodzie na 1 godz. Następnie gotować do miękkości, odcedzić, przetrzeć przez cedzak lub rozbić mikserem na puree, wymieszać z octem i piwem. Rosół zagotować i dodać utartą marchew i rzepę oraz przetartą fasolę i pokrajane krewetki. Wszystko gotować 15 min. 
Jajka dobrze rozkłócić z przyprawą do zup, dodać do zupy razem z drobno posiekaną cebulką i szybko mieszając trzymać na ogniu 30 sek.

Podawanie:
Zupę podajemy w miseczkach. W oryginalnym przepisie stosuje się gotowaną pastę (Miso) ze sfermentowanej fasoli, słodu ryżowego i soli. 

     Sushi

 

Składniki:
- ugotowany ryż do sushi,
- kilka plasterków cienko ukrojonego świeżego łososia, tuńczyka, wędzonego węgorza, flądry lub soli (podaję tutaj ryby, które można kupić świeże w Polsce we wszystkich większych miastach. Wybieramy dwa lub trzy rodzaje),
- sos sojowy,
- wasabi w proszku oraz pasta wasabi,
- pikle z imbiru (plastry). 
 


Przygotowanie:
1) Z przygotowanego wcześniej ryżu formujemy nieduże, nieco jajowate w formie i wielkości kulki. Powinny być nieco mniejsze niż małe jajko. Ich wielkość określa się również tak - mają się zmieścić w ustach za jednym razem. Na początku formowanie ich może przysporzyć pewne problemy. Ryż tego rodzaju jest kleisty i szybko oblepia palce, zwłaszcza gdy są ciepłe i wiele razy obracane w dłoniach. W miarę potrzeby należy opłukać ręce i robić następne kulki. Taką ilość, jaką zamierzamy podać. Układamy je od razu na podstawce (talerzu), na jakim będziemy je podawać. Wierzch każdej kulki lekko spłaszczamy i posypujemy lekko wasabi w proszku. 

2) Krojenie ryby: to trudna sztuka w domu - zwykle kawałek ryby, jaki kupujemy do tego dania nie jest duży - a przez to trudniej się ją kroi. Niezbędny jest do tego naprawdę dobry i ostry nóż. Jeśli plasterek nie wyjdzie cienki jak płatek róży - trudno... następnym razem będzie lepiej. Jeśli będziemy kroić pod lekkim skosem - powierzchnia plasterka będzie większa. 

3) Na kulki ryżowe nakładamy płatki ryby, tak by zajmowały co najmniej połowę powierzchni i ładnie przylegały do wypukłości ryżu. 

Podawanie:
Przygotowujemy do podania sos sojowy, wasabi oraz imbir. Sos sojowy w małych miseczkach lub niedużych dozownikach. Są dwie "szkoły" używania go do jedzenia z sushi. Jedni lubią umoczyć sushi w sosie, inni uważają, że należy nim jedynie pokropić rybę. 

Z pasty wasabi formujemy nieduże foremki, umieszczając je w kilku miejscach - tak samo zresztą jak miseczki z sosem sojowym. Najlepiej, by było ich tyle, ilu gości przy stole. Każdy z nich może sobie jeszcze dodatkowo doprawiać sos w swojej miseczce - np. dodając nieco wasabi i mieszając je starannie. 

Staramy się, by widok naszego dzieła był zachęcający do jedzenia. Nie piętrząc polskim zwyczajem wielu porcji jedna na drugiej, nie tłocząc ich zbyt blisko siebie. 

Do picia: Sake lub piwo. 

 

Dobra rada:
Ryby, tak samo jak ryż, staramy się jak najkrócej trzymać w ciepłych dłoniach

    Tempura z krewetek (2 porcje)

Czas przygotowania: 2-3 minuty
Czas smażenia: 10 minut

Składniki:
6 dużych krewetek
1 przekrojony na 6 równych pasków listek Sushi Nori Blue Dragon
0.5 opakowania Mieszanki do Tempury Blue Dragon
110 ml zimnej wody
olej do smażenia
 

Przygotowanie:
Przygotować krewetki w następujący sposób: nadciąć krewetkę wzdłuż 
kręgosłupa po zewnętrznej stronie i usunąć cienki przewód pokarmowy. Od 
środka naciąć krewetkę w 4 miejscach wzdłuż segmentów tak, aby była 
prosta. Podstawę ogonka owinąć paskiem Sushi Nori. Przygotować panierkę 
do tempury łącząc zimną wodę z zawartością opakowania, szybko obtoczyć 
całą krewetkę bez ogonka. Smażyć na rozgrzanym oleju 2-3 minuty do 
uzyskania lekko złotego koloru. Panierkę należy wykorzystać natychmiast. 

 

   


Podawanie:
Podajemy ułożone w stosik oparte ogonkami.

Dobra rada:
Woda do przygotowania panierki powinna być z lodówki lub schłodzona kostkami lodu.

 

   Smażony makaron z sosem sojowym       BARDZO ŁATWY W PRZYGOTOWANIU!!!

Czas przygotowania: 20 minut


Składniki:
75 ml Sosu Sojowego Kikkoman
50 g Młodego Imbiru Marynowanego Blue Dragon lub Woh Hup
5 jajek roztrzepanych
750 g makaronu Mie Go-Tan
2 ząbki czosnku, rozdrobnione
2 spore cebulki pokrojone
kilka kropli Oleju Sezamowego Woh Hup
olej do smażenia


Przygotowanie:
Makaron przygotować zgodnie z instrukcja na opakowaniu.Zeszklić cebulkę 
imbir i czosnek na woku lub dużej patelni. Dodać jajka i smażyć przez 
chwilę. Dodać makaron oraz kilka kropel oleju sezamowego i smażyć na 
dużym ogniu przez kilka minut. Polać sosem sojowym. Zdjąć z ognia. 


Podawanie:
Podawać na ciepło.

    Sałatka wykwintna


Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:
250 g makaronu Udon Blue Dragon
250 g wędzonego łososia
90 g kiełków sojowych
1 mała cebulka dymka
2 avocado
2 łyżki natki pietruszki
1/3 filiżanki naturalnej oliwy
2 łyżki Japońskiego Octu Ryżowego Blue Dragon
1 łyżka Sosu Mirin Blue Dragon
1 łyżeczka Pasty Wasabi Blue Dragon
1 łyżka sosu cytrynowego

 

Przygotowanie:

Pokroić łososia, cebulkę i avocado na cienkie paski. Przygotować sos z 
oliwy, octu, sosu Mirin i pasty Wasabi. Wszystkie składniki wymieszać i 
polać sosem. 


Podawanie:
Podawać na dużym wspólnym półmisku.

Dobra rada:
Makaron Udon można znaleźć w dobrych delikatesach.