Słownik
Home Info Przepisy Etykieta Słownik Adresy

 

horizontal rule

UŻYTECZNE ZWROTY:

ARIGATO - dziękuję
  DOMO - dzięki
  DOMO ARIGATO - dziękuję bardzo
  DOMO ARIGATO GOZAIMATSA - dziękuję bardzo (po jedzeniu)
  DOMO ARIGATO GOZAIMATSU - lub DOMO SUMIMASEN; dziękuję bardzo (podczas jedzenia)
  DOZO - proszę
  GOCHISOU - SEMA DESHITA - tradycyjny zwrot wypowiadany na koniec posiłku ("smakowało mi")
  ITADAKIMATSU - zwrot rozpoczynający posiłek ("otrzymałem")
  IRASSHAIMATSE - zwrot powitalny
  KAMPAI - Na zdrowie!
  KONBANWA - Dobry wieczór
  KONICHI - WA - Co słychać? Co u ciebie?
  KOREWA NANDESUKA? - Co to jest?
  OAISO - skończyłeś i prosisz o rachunek
  OISHII - pyszne
  OSOSUMEWA NANDESUKA? - Co mamy dziś dobrego?
  SAYOUNARA - Do widzenia
     

horizontal rule

A

ABURAGE - kawałki smażonego tofu ugotowane w zalewie ze słodkiej sake, sosu vinegar i wody; zob. też: INARI
  AEMONO - mięsa i warzywa z dodatkiem różnych sosów
  AJI - japońska makrela lub ostrobok; najczęściej marynuje się je w sosie vinegar
  AKAGAI - skorupiak ark; kolor czerwony
  AMA EBI - słodka, surowa krewetka różowego koloru; niekiedy podawana ze smażoną w głębokim oleju skorupką
  ANAGO - węgorz morski; zazwyczaj gotowany i grillowany przed podaniem; zawiera mniej tłuszczu od węgorza
Słodkowodnego; zob. też: HAMO, UNAGI
  AOYAGI - czerwona małża
  AWABI - abalon (małża)

B

BARA SUSHI - sałatka ryżowa
  BATTERA - oshi sushi z makrelą
  BENI SHOGA - marynowany czerwony imbir
  BENTO - posiłek podawany w drewnianym, lakierowanym pudełku
  BIFUN - przezroczysty makaron z mąki i ziemniaków
  BONITO - tzw. "mały tuńczyk" (skipjack tuna); zob. też: KATSUO
  BURI - tuńczyk "żółty ogon" ("yellowtail"); młodą rybę nazywa się HAMACHI

C

CALIFORNIA MAKI - sushi z krabem, awokado i ogórkiem (czasami z dodatkiem marchewki) pokryte ikrą ryby latającej
  CALIFORNIA TEMAKI - sushi przygotowywane metodą handroll z tych samych składników co california maki
  CHAKIN SUSHI - ryż z vinegarem umaczany w cieście naleśnikowym
  CHUTORO - brzuch tuńczyka, zob. też TORO, OTORO
  CHIRASHI SUSHI - lub też: ISO-DON, GOMOKU SUSHI; miska ryżu z vinegarem pokryta (zazwyczaj) dziewięcioma kawałkami sashimi (9 jest cyfrą dla Japończyków)

D

DAIKON - biała rzodkiew, podawana razem z sashimi
  DASHI - japońska przyprawa, mieszanka glonów, grzybów shiitake i kawałków bonito
  DONBURI - japońskie danie obiadowe

E

EBI - gotowana krewetka
  EDOMAE SUSHI - zob. NIGIRI SUSHI
  ENGAWA - płetwa halibuta lub mięso z wnętrza muszli małży

F

FUGU - gatunek ryby (blow fish, puffer fish); może być przygotowywana wyłącznie przez najlepszych i najbardziej doświadczonych kucharzy i to po uprzednim gruntownym przeszkoleniu u największych mistrzów; organy wewnętrzne tej ryby zawierają silną truciznę - tetradotoksynę; spożycie kilku miligramów tej substancji wywołuje paraliż układu nerwowego i kończy się śmiercią po 15 minutach; jako ciekawostkę można dodać, że tej samej trucizny używają kapłani voodoo do przyrządzenia wywaru dla "zombie"; ryba Fugu jest właściwie dostępna tylko w Japonii - cena 1 porcji wynosi ok. 100 $.
  FUKUSA SUSHI - sushi zasmażane w cieście naleśnikowym
  FUNAMORI - nigiri sushi owinięte w papier z glonów; zob. też GUNKAN SUSHI, KAKOMI SUSHI
  FUTOMAKI - maki z ryżem, jajkiem i warzywami

G

GARI - marynowany imbir; czasami zwany SHOGA
  GATA - drewniane naczynie do sushi
  GOBO - korzeń używany do przyprawiania potraw
  GOHAN - marynowany ryż do sushi
  GOMA - nasiona sezamu
  GOMOKU SUSHI - zob. CHIRASHI SUSHI
  GUNKAN SUSHI - zob. FUNAMORI
  GYOKURO - najlepsza japońska herbata
  GYOZA - pierogi japońskie

H

HAMACHI - młody "żółty" tuńczyk
  HAMAGURI - gatunek małży
  HAMO - węgorz morski; zob. też: UNAGI
  HAND ROLL - sushi w "kapturze" z papieru z glonów
  HARUSAME - przezroczysty makaron
  HASHI - pałeczki
  HATAHATA - sandfish
  HIKARI - MONO - sushi z "jasnych" ryb, jak np. makrela
  HIRAME - halibut, turbot lub flądra
  HOKKIGAI - gatunek małży
  HOSOMAKI - sushi maki węższe od normalnych
  HOTATE - GAI - gatunek małży

I

IKA - marynowany imbir; czasami zwany SHOGA
  IKURA - korzeń używany do przyprawiania potraw
  INADA - marynowany ryż do sushi
  INARI - smażony "twaróg" sojowy
  ISO-DON - zob. CHIRASHI SUSHI, GOMOKU SUSHI
  ITAMAE - szef sushi baru
  IWASHI - sardynka

K

KAIBASHIRA - wielkie małże i skorupiaki
  KAISEKI - tradycyjne danie japońskie, którego skład, sposób podania zmienia się w zależności od pór roku
  KAITEN SUSHI - ruchomy sushi bar
  KAJIKI - ryba miecznik
  KAKI - ostryga
  KAKOMI SUSHI - zob. GUNKAN SUSHI, FUNAMORI SUSHI
  KAMABOKO - imitacja mięsa krabowego, najczęściej jest to halibut
  KANI - mięso kraba
  KAMPYO - suszone warzywo, dodatek do SUSHI MAKI
  KANIKAMA - imitacja paluszka krabowego
  KANPACHI - bardzo mały "żółty" tuńczyk
  KAPPA - ogórek
  KAREI - flatfish
  KATSU - panierowane, głęboko smażone mięsa
  KATSUO - "mały tuńczyk"
  KAZUNOKO - ikra śledzia
  KOHADA - gizzard
  KOI - karp

M

MAGURO - tuńczyk "błękitny"
  MAGURO - TORO - brzuch tuńczyka
  MAKAJIKI - niebieski merlin
  MAKI-MONO - sushi z rybą i warzywami owinięte w papier z glonów;
  MAKISU - bambusowa mata do przygotowywania SUSHI MAKI
  MASU - trout
  MAZE SUSHI - lub INARI SUSHI; "rożek" z INARI wypełniony ryżem i innymi dodatkami
  MEKAYIKI - miecznik
  MESHI - ryż
  MIRIN - słodkie wino japońskie
  MIRUGAI - gatunek małży
  MISOSHIRU - tradycyjna zupa japońska z soi i fasoli
  MURASAKI - sos sojowy (określenie używane przez kucharzy)

N

  NAMIDA - bardzo ostry chrzan (tzw. "łzy")
NAREZUSHI - oryginalne sushi z karpia serwowane przez niektóre restauracje w Japonii; surowe kawałki ryb wkłada się do beczki z mocna posolonym ryżem i przykrywa ciężkim kamieniem; po kilku tygodniach zmienia się przykrycie na lżejsze; danie jest gotowe do spożycia po kilku miesiącach.
  NATTO - sfermentowane nasiona soi
  NIGIRI SUSHI - "klasyczna" postać sushi
  NORI - "papier" z suszonych glonów

O

  OCHA - herbata
ODORI - EBI - "tańcząca" krewetka; żywa krewetka podawana z sake i ze specjalnym sosem;
  OKONOMI SUSHI - sushi domowe
  ONIGIRI - kulki ryżowe z różnymi dodatkami
  OSHIBORI - mały ręczniczek
  OSHI SUSHI - sushi wywodzące się z Osaki; kawałki sprasowanego ryżu pokryte (lekko sfermentowanymi) ugotowanymi w sosie vinegar rybami
  OSHINKO - marynowana rzodkiew
  OTORO - tłuste mięso z brzucha tuńczyka

P

PONZU - sos do sushi

R

RAMEN - cienki makaron

S

SABA - makrela
  SAKE - wino ryżowe
  SHAKE lub SAKE - wędzony łosoś
  SASHIMI - kawałki surowej ryby
  SEIGO - młody sandacz
  SHARI - przyprawiny ryż (nazwa używana przez kucharzy)
  SHIRO - MAGURO - biały tuńczyk
  SHITAKE - gatunek grzybów japońskich
  SHOBU SHOBU - danie chłopskie przygotowywane z dostępnych pod ręką składników
  SHOKUNIN - tradycyjne określenie mistrza sushi
  SHOYU - sos sojowy
  SOBA - ciemny makaron
  SU - sos używany do przygotowania ryżu do sushi
  SUKIYAKI - gotowane cienkie plasterki wołowiny z jajkiem i warzywami podawane na gorąco
  SUSHI - słodzony, marynowany ryż; sushi jest określeniem specjalnie przygotowanego ryżu - rybę nazywa się Sashimi
  SUSHOGA - marynowany imbir
  SUZUKI - sandacz

T

TAI - red snapper
  TAKO - ośmiornica
  TAMAGO - omlet
  TATAMI - mata do siedzenia
  TAZUNA SUSHI - SUSHI MAKI z różnymi dodatkami pokrojonymi w cienkie paski i ułożonymi ukośnie
  TEISHOKU - japoński zestaw obiadowy
  TEMAKI SUSHI - sushi owinięte w papier z glonów
  TEMARI SUSHI - sushi uformowane w kształcie kulki
  TEMPURA - panierowane, smażone warzywa i owoce morza
  TEPPAN YAKI - grill japoński
  TERIYAKI - sos na bazie sake, sosu sojowego i cukru
  TOBIKO - ikra ryby latającej
  TONKATSU - kotlet schabowy
  TORI - kurczak

U

UDON - gruby makaron
  UME - pasta ze śliwek
  UNI - ikra jeża morskiego
  UNAGI - węgorz słodkowodny
  URAMAKI - MAKI z ryżem na wierzchu i z NORI w środku

W

WAKAME - glon, dodawany do wielu japońskich potraw
  WASABI - chrzan

Y

YAKITORI - szaszłyki z kurczaka i z pora
  YOSENABE - zupa z ryb, owoców morza i warzyw


Z

ZENSAI - przystawki
     

horizontal rule