|
ABURAGE |
- |
kawałki smażonego tofu ugotowane w zalewie ze
słodkiej sake, sosu vinegar i wody; zob. też: INARI |
|
AEMONO |
- |
mięsa i warzywa z dodatkiem różnych sosów |
|
AJI |
- |
japońska makrela lub ostrobok; najczęściej
marynuje się je w sosie vinegar |
|
AKAGAI |
- |
skorupiak ark; kolor czerwony |
|
AMA EBI |
- |
słodka, surowa krewetka różowego koloru; niekiedy
podawana ze smażoną w głębokim oleju skorupką |
|
ANAGO |
- |
węgorz morski; zazwyczaj gotowany i grillowany
przed podaniem; zawiera mniej tłuszczu od węgorza
Słodkowodnego; zob. też: HAMO, UNAGI |
|
AOYAGI |
- |
czerwona małża |
|
AWABI |
- |
abalon (małża) |
B
|
BARA SUSHI |
- |
sałatka ryżowa |
|
BATTERA |
- |
oshi sushi z makrelą |
|
BENI SHOGA |
- |
marynowany czerwony imbir |
|
BENTO |
- |
posiłek podawany w drewnianym, lakierowanym
pudełku |
|
BIFUN |
- |
przezroczysty makaron z mąki i ziemniaków |
|
BONITO |
- |
tzw. "mały tuńczyk" (skipjack tuna); zob. też:
KATSUO |
|
BURI |
- |
tuńczyk "żółty ogon" ("yellowtail"); młodą rybę
nazywa się HAMACHI |
C
|
CALIFORNIA
MAKI |
- |
sushi z krabem, awokado i ogórkiem
(czasami z dodatkiem marchewki) pokryte ikrą ryby latającej |
|
CALIFORNIA
TEMAKI |
- |
sushi przygotowywane metodą handroll
z tych samych składników co california maki |
|
CHAKIN
SUSHI |
- |
ryż z vinegarem umaczany w cieście
naleśnikowym |
|
CHUTORO |
- |
brzuch tuńczyka, zob. też TORO,
OTORO |
|
CHIRASHI
SUSHI |
- |
lub też: ISO-DON, GOMOKU SUSHI;
miska ryżu z vinegarem pokryta (zazwyczaj) dziewięcioma kawałkami
sashimi (9 jest cyfrą dla Japończyków) |
D
|
DAIKON |
- |
biała rzodkiew, podawana razem z
sashimi |
|
DASHI |
- |
japońska przyprawa, mieszanka
glonów, grzybów shiitake i kawałków bonito |
|
DONBURI |
- |
japońskie danie obiadowe |
E
|
EBI |
- |
gotowana krewetka |
|
EDOMAE SUSHI |
- |
zob. NIGIRI SUSHI |
|
ENGAWA |
- |
płetwa halibuta lub mięso z wnętrza muszli
małży |
F
|
FUGU |
- |
gatunek ryby (blow fish, puffer
fish); może być przygotowywana wyłącznie przez najlepszych i najbardziej
doświadczonych kucharzy i to po uprzednim gruntownym przeszkoleniu u
największych mistrzów; organy wewnętrzne tej ryby zawierają silną
truciznę - tetradotoksynę; spożycie kilku miligramów tej substancji
wywołuje paraliż układu nerwowego i kończy się śmiercią po 15 minutach;
jako ciekawostkę można dodać, że tej samej trucizny używają kapłani
voodoo do przyrządzenia wywaru dla "zombie"; ryba Fugu jest właściwie
dostępna tylko w Japonii - cena 1 porcji wynosi ok. 100 $. |
|
FUKUSA
SUSHI |
- |
sushi zasmażane w cieście
naleśnikowym |
|
FUNAMORI |
- |
nigiri sushi owinięte w papier z
glonów; zob. też GUNKAN SUSHI, KAKOMI SUSHI |
|
FUTOMAKI |
- |
maki z ryżem, jajkiem i warzywami |
G
|
GARI |
- |
marynowany imbir; czasami zwany SHOGA |
|
GATA |
- |
drewniane naczynie do sushi |
|
GOBO |
- |
korzeń używany do przyprawiania potraw |
|
GOHAN |
- |
marynowany ryż do sushi |
|
GOMA |
- |
nasiona sezamu |
|
GOMOKU SUSHI |
- |
zob. CHIRASHI SUSHI |
|
GUNKAN SUSHI |
- |
zob. FUNAMORI |
|
GYOKURO |
- |
najlepsza japońska herbata |
|
GYOZA |
- |
pierogi japońskie |
H
|
HAMACHI |
- |
młody "żółty" tuńczyk |
|
HAMAGURI |
- |
gatunek małży |
|
HAMO |
- |
węgorz morski; zob. też: UNAGI |
|
HAND ROLL |
- |
sushi w "kapturze" z papieru z glonów |
|
HARUSAME |
- |
przezroczysty makaron |
|
HASHI |
- |
pałeczki |
|
HATAHATA |
- |
sandfish |
|
HIKARI - MONO |
- |
sushi z "jasnych" ryb, jak np. makrela |
|
HIRAME |
- |
halibut, turbot lub flądra |
|
HOKKIGAI |
- |
gatunek małży |
|
HOSOMAKI |
- |
sushi maki węższe od normalnych |
|
HOTATE - GAI |
- |
gatunek małży |
I
|
IKA |
- |
marynowany imbir; czasami zwany SHOGA |
|
IKURA |
- |
korzeń używany do przyprawiania potraw |
|
INADA |
- |
marynowany ryż do sushi |
|
INARI |
- |
smażony "twaróg" sojowy |
|
ISO-DON |
- |
zob. CHIRASHI SUSHI, GOMOKU SUSHI |
|
ITAMAE |
- |
szef sushi baru |
|
IWASHI |
- |
sardynka |
K
|
KAIBASHIRA |
- |
wielkie małże i skorupiaki |
|
KAISEKI |
- |
tradycyjne danie japońskie, którego skład,
sposób podania zmienia się w zależności od pór roku |
|
KAITEN SUSHI |
- |
ruchomy sushi bar |
|
KAJIKI |
- |
ryba miecznik |
|
KAKI |
- |
ostryga |
|
KAKOMI SUSHI |
- |
zob. GUNKAN SUSHI, FUNAMORI SUSHI |
|
KAMABOKO |
- |
imitacja mięsa krabowego, najczęściej jest to
halibut |
|
KANI |
- |
mięso kraba |
|
KAMPYO |
- |
suszone warzywo, dodatek do SUSHI
MAKI |
|
KANIKAMA |
- |
imitacja paluszka krabowego |
|
KANPACHI |
- |
bardzo mały "żółty" tuńczyk |
|
KAPPA |
- |
ogórek |
|
KAREI |
- |
flatfish |
|
KATSU |
- |
panierowane, głęboko smażone mięsa |
|
KATSUO |
- |
"mały tuńczyk" |
|
KAZUNOKO |
- |
ikra śledzia |
|
KOHADA |
- |
gizzard |
|
KOI |
- |
karp |
M
|
MAGURO |
- |
tuńczyk "błękitny" |
|
MAGURO - TORO |
- |
brzuch tuńczyka |
|
MAKAJIKI |
- |
niebieski merlin |
|
MAKI-MONO |
- |
sushi z rybą i warzywami owinięte w papier z
glonów; |
|
MAKISU |
- |
bambusowa mata do przygotowywania SUSHI MAKI |
|
MASU |
- |
trout |
|
MAZE SUSHI |
- |
lub INARI SUSHI; "rożek" z INARI
wypełniony ryżem i innymi dodatkami |
|
MEKAYIKI |
- |
miecznik |
|
MESHI |
- |
ryż |
|
MIRIN |
- |
słodkie wino japońskie |
|
MIRUGAI |
- |
gatunek małży |
|
MISOSHIRU |
- |
tradycyjna zupa japońska z soi i
fasoli |
|
MURASAKI |
- |
sos sojowy (określenie używane
przez kucharzy) |
N
|
NAMIDA |
- |
bardzo ostry chrzan (tzw. "łzy") |
|
NAREZUSHI |
- |
oryginalne sushi z karpia serwowane przez
niektóre restauracje w Japonii; surowe kawałki ryb wkłada się do beczki
z mocna posolonym ryżem i przykrywa ciężkim kamieniem; po kilku
tygodniach zmienia się przykrycie na lżejsze; danie jest gotowe do
spożycia po kilku miesiącach. |
|
NATTO |
- |
sfermentowane nasiona soi |
|
NIGIRI SUSHI |
- |
"klasyczna" postać sushi |
|
NORI |
- |
"papier" z suszonych glonów |
O
|
OCHA |
- |
herbata |
|
ODORI - EBI |
- |
"tańcząca" krewetka; żywa krewetka podawana z
sake i ze specjalnym sosem; |
|
OKONOMI SUSHI |
- |
sushi domowe |
|
ONIGIRI |
- |
kulki ryżowe z różnymi dodatkami |
|
OSHIBORI |
- |
mały ręczniczek |
|
OSHI SUSHI |
- |
sushi wywodzące się z Osaki; kawałki
sprasowanego ryżu pokryte (lekko sfermentowanymi) ugotowanymi w sosie
vinegar rybami |
|
OSHINKO |
- |
marynowana rzodkiew |
|
OTORO |
- |
tłuste mięso z brzucha tuńczyka |
P
|
PONZU |
- |
sos do sushi |
R
|
RAMEN |
- |
cienki makaron |
S
|
SABA |
- |
makrela |
|
SAKE |
- |
wino ryżowe |
|
SHAKE lub SAKE |
- |
wędzony łosoś |
|
SASHIMI |
- |
kawałki surowej ryby |
|
SEIGO |
- |
młody sandacz |
|
SHARI |
- |
przyprawiny ryż (nazwa używana
przez kucharzy) |
|
SHIRO - MAGURO |
- |
biały tuńczyk |
|
SHITAKE |
- |
gatunek grzybów japońskich |
|
SHOBU SHOBU |
- |
danie chłopskie przygotowywane z
dostępnych pod ręką składników |
|
SHOKUNIN |
- |
tradycyjne określenie mistrza
sushi |
|
SHOYU |
- |
sos sojowy |
|
SOBA |
- |
ciemny makaron |
|
SU |
- |
sos używany do przygotowania ryżu
do sushi |
|
SUKIYAKI |
- |
gotowane cienkie plasterki
wołowiny z jajkiem i warzywami podawane na gorąco |
|
SUSHI |
- |
słodzony, marynowany ryż; sushi
jest określeniem specjalnie przygotowanego ryżu - rybę nazywa się
Sashimi |
|
SUSHOGA |
- |
marynowany imbir |
|
SUZUKI |
- |
sandacz |
T
|
TAI |
- |
red snapper |
|
TAKO |
- |
ośmiornica |
|
TAMAGO |
- |
omlet |
|
TATAMI |
- |
mata do siedzenia |
|
TAZUNA SUSHI |
- |
SUSHI MAKI z różnymi dodatkami pokrojonymi w
cienkie paski i ułożonymi ukośnie |
|
TEISHOKU |
- |
japoński zestaw obiadowy |
|
TEMAKI SUSHI |
- |
sushi owinięte w papier z glonów |
|
TEMARI SUSHI |
- |
sushi uformowane w kształcie kulki |
|
TEMPURA |
- |
panierowane, smażone warzywa i
owoce morza |
|
TEPPAN YAKI |
- |
grill japoński |
|
TERIYAKI |
- |
sos na bazie sake, sosu sojowego i
cukru |
|
TOBIKO |
- |
ikra ryby latającej |
|
TONKATSU |
- |
kotlet schabowy |
|
TORI |
- |
kurczak |
U
|
UDON |
- |
gruby makaron |
|
UME |
- |
pasta ze śliwek |
|
UNI |
- |
ikra jeża morskiego |
|
UNAGI |
- |
węgorz słodkowodny |
|
URAMAKI |
- |
MAKI z ryżem na wierzchu i z NORI w środku |
W
|
WAKAME |
- |
glon, dodawany do wielu japońskich potraw |
|
WASABI |
- |
chrzan |
Y
|
YAKITORI |
- |
szaszłyki z kurczaka i z pora |
|
YOSENABE |
- |
zupa z ryb, owoców morza i warzyw |
Z
|
ZENSAI |
- |
przystawki |
|
|
|
|